Születési ideje:
1952. július 17.

Születési helye:
Baltimore, Maryland, USA

A Knight Rider - és a Baywatch - sztárja 1952. július 17.-én született Baltimoore-ban, egy ötgyermekes középosztálybeli család második gyermekeként. Édesapja - Joseph - munkája miatt a család szinte évente költözött más városba, ezért David számtalan iskolában megfordult. A folyamatos költözés és iskolaváltás miatti stresszben az egyetlen biztos pont az iskolai színjátszó körök léte volt. Egyedül a színpadon érezte jól magát, de mint gyermekszínész mindenhol sikert is aratott. Már hétévesen, egy gyerekmusical bemutatóján kijelentette "ezt akarom csinálni". A lelkesedés nem múlt el, sőt! David a Kalifornia Művészeti Egyetem elvégzése után Los Angelesbe költözött, ahol eleinte pincérkedésből tartotta fenn magát, és lankadatlanul kereste a lehetőséget céljai megvalósítására.

Első szerződését egy kutyának köszönheti, "aki" megharapta (vagy lepisilte) egy hosszúra nyúlt várakozás alatt. David felháborodottan reklamált az őt megvárakoztató színházi ügynök, Joyce Selznick késése miatt, mire az akkori színészvilág egyik leghíresebb menedzsere felfigyelt rá, és néhány napon belül felhívta az első szerződéssel. Egy tévésorozat, a The young and the Restless fiatal orvosát kellett eljátszania. A szerep meghozta David számára az anyagi biztonságot és a népszerűséget, sőt az első szakmai elismerést is.

A következő legenda egy repülőtéren született. A Glenn Larson regénye nyomán készülő Knight Rider sorozat producere felfigyelt a türelmesen és kedvesen autogramot osztogató, jóképű fiatalemberre és úgy döntött, pontosan ilyen karakter kell a sorozat főhősének szerepére. Davidet behívták próbafelvételre, és innentől kezdett igazán felfelé ívelni ígéretes pályája. A Knight Rider jóképű, rettenthetetlen Michaelje világsztár lett. A sorozatot a mai napig játsszák a világ minden táján.

David a forgatáson ismerkedett meg első feleségével Catherine Hickland színésznővel is, akitől azonban két év nem éppen felhőtlen házasság után elvált. Catherine ugyanis féltékeny volt Davidre, nem kis mértékben szakmai sikerei, népszerűsége miatt.

Ugyanekkor váratlanul véget ért a sorozat forgatása is - pénzügyi okokra hivatkozva az NBC leállította a forgatást, amire a mai napig nincs igazi magyarázat. David átmenetileg kilátástalan helyzetbe került - de akaratereje és a népszerűség, melyet akkorra már sikerült kiérdemelnie, átsegítette a nehéz hónapokon. Egy véletlen folytán koncertszerződéshez, lemezfelvételekhez jutott, és a lehetőséget remek üzleti és művészi érzékkel kihasználva az 1980-as évek végének egyik legkedveltebb európai énekese lett. Magánélete szinte a Baywatch indulásával egyidőben rendeződött.

Megismerkedett Pamela Bach szinésznővel - akinek ugyan volt egy apróbb mellékszerepe a Knight Riderben is, de csak évek múlva találtak egymásra. 1989. decemberében összeházasodtak. Első gyermekük, Taylor Ann 1990. május 5-én született, éppen akkor, amikor David Frankfurtban színpadon állt és a német rajongóknak énekelt. A kislány koraszülött volt, ezért fordulhatott elő, hogy a büszke és boldog apa nem tudott jelen lenni a születésénél. Alig két
évre rá megszületett második kislányuk, Hayley Amber, és ezzel a Hasselhoff-családban teljes lett a boldogság.

David időközben több filmben is szerepelt, lemezeket adott ki, hatalmas sikereket ért el mindkét területen. A Baywatch több karitatív szervezet díjait is elnyerte, és kitüntetést kapott az Amerikai Vöröskereszttől is a vízi élet biztonságára való nevelésben elért eredményei miatt.

David gyerekkori álma akkor vált igazán valóra, amikor 2000. novemberében színpadra léphetett a Broadway-n, méghozzá nem is akármilyen szerepben! Jekyll és Hyde borzongató történetének musical-változatában a kettős címszerepet énekelhette el. Az út tehát a Knight Rideren és a Baywatch-on keresztül elvezetett a zenés színházig, ahová a hétéves kisfiú vágyott.

Összeállította:
Csepregi Margit

David Hasselhoff ismertebb filmjei:

TITLE: FORMAT: YEAR:
Baywatch Hawaii Wedding tv-film 2003
Shaka Zulu - Az erőd mozi 2001
Egy igaz szerelem
(ONE TRUE LOVE)
tv-film 2000
Layover tv-film 2000
Végzetes fotók
(LEGACY)
mozi 1998
NICK FURY: AGENT OF S.H.I.E.L.D.
(Nick Fury: Az ügynök)
tv-film 1998
Zsaru az égből
(GRIDLOCK)
tv-film 1996
Baywatch - A rémület éjszakája
(BAYWATCH NIGHTS)
tv-sorozat 1997-98
Baywatch - Forró éjszakák
(BAYWATCH NIGHTS)
tv-sorozat 1995-96
Lavina
(AVALANCHE)
tv-film 1994
Knight Rider 2000
(KNIGHT RIDER 2000)
tv-film 1991
Véres leszámolás
(THE FINAL ALLIANCE)
tv-film 1990
Baywatch
(BAYWATCH)
tv-sorozat 1989-
Óvatlan fejvadászok
(BLUE AND THE BEAN)
tv-film 1989
Boszorkányság
(BRIDGE ACROSS TIME)
tv-film 1985
Knight Rider
(KNIGHT RIDER)
tv-sorozat 1982-86
THE YOUNG AND THE RESTLESS
(Fiatal és nyugtalan)
tv-sorozat 1980
STARCRASH
(Csillagütközés)
mozi 1979 
  Knight Rider Online Hungary © 2004.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.