Az én K.I.T.T. replicám
-
Interjú Ágoston Lászlóval

A következő interjú 2002 nyarán készült Ágoston Lászlóval - első személyes találkozásunk alkalmával. László 2000-ben vásárolt egy Pontiac Trans Am-et és elhatározta, hogy a Knight Rider-ben látottakhoz alakítja át a kocsit, azaz létrehozza K.I.T.T. hű mását.

- Kezdjük a legelején! Laci, honnan jött az ötlet, hogy építs egy K.I.T.T. replicát?


- Már régi álmom az autó. Talán a legnagyobb gyermekkori álmom. Mára jutottam el oda, hogy szépen lassan meg is tudom valósítani az álmaimat. Már nem is emlékszem hogyan jött az ötlet, de egyszer csak elkezdtem Pontiac Firebird hirdetéseket nézegetni és mivel láttam, hogy a régi modelleknek nem is olyan vészes az ára, ezért elindult az agyam és nemsokára már láttam is magam előtt, hogy veszek egy autót a Knight Rider korabeliek közül és átalakítom. Egyszer csak azt vettem észre, hogy elmentem egy próbaútra egy eladó Firebirddel aztán a következő pillanatban egy másikkal amit aztán meg is vettem, hiszen az hasonlított a legjobban a filmbeli autóra.

- Hány évesen láttad először a Knight Ridert, és milyen volt az első benyomásod róla akkor?


- 15 évesen 1987-ben. Először csak kicsit érdekesnek találtam, hogy jé hát ez beszél meg ugrik, de aztán amikor már többször láttam az autót a sorozatban egyre jobban megtetszett a karosszéria és a műszerfal formája, tehát alapvetően a kocsi formatervezése fogott meg. Akkoriban azért még a történeteket is érdekesnek találtam és elkezdtem rajongani a főszereplő iránt is, mert a tizenévesek így szokták ezt csinálni, én sem voltam más.

- Ez mára felnőtt fejjel nézve, mennyiben változott meg?

- A történeteket már nagyon unalmasnak találom, de a kocsi külső és belső formatervezése még mindig nagyon tetszik, ezért is álltam neki ennyi év után megépíteni.

- A családod, baráti köröd, hogy fogadják-fogadták a hobbidat, hogy beruházol egy ilyen autóba, ami valljuk be, elég költséges vállalkozás?

- Furcsállják hogy nekem ez az álmom ennyi év után is még megmaradt. Mások általában elfelejtik, mivel a munkahely és a család elveszi minden idejüket. Talán ezért, talán azért mert nincs elég kitartásuk ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat, talán azért, mert az anyagiak hiányoznak. Nekem az anyagiak aránylag megvannak, kitartásom is van, az egyedüli nehéz dolog az volt, hogy a munka és a család mellett kellett és kell csinálni.

- Mennyi idő telt el a tervezéstől, a gomdolat megszületésétől, az autó megvásárlásáig?

- Nem sok, mert ahogy megtaláltam a második autót, láttam, hogy nehéz találni megfelelőt, ezért gyorsan úgy döntöttem, hogy nem szalasztom el az alkalmat és megveszem, mert nem lesz többet ilyen lehetőség. Alig mentem néhány száz kilométert vele máris nekiálltam szétszedni. Először csak felújítani akartam a belső teret a tél folyamán aztán láttam, hogy mekkora munka és úgy döntöttem, hogy ha már szétszedtem az autó nagy részét akkor addig nem érdemes összerakni amíg nagy részben át nem alakítottam. Így aztán majdnem két évre elhúzódott az először csak egy telet igénybevevő kis felújítás.

Természetesen az ötlet már a nyolcvanas években is megvolt, de anyagiak és tudás híján csak arra tellett, hogy papírból elkészítsem a műszerfal életnagyságú másolatát. Akkoriban elkezdtem műanyagból is, de azt nem fejeztem be.

- Milyen úton-módon szerezted be a szükséges kellékeket, eszközöket, a K.I.T.T. replica megépítéséhez?

- Az elektronikai és egyéb alkatrészek Magyarországról, Ausztriából illetve Németországból származnak, mert azok nagyjából mindenhol kaphatóak. Azért jöttek több oszágból, mert sajnos mindig más cégnél találtam meg egy adott helyre technikailag és designban is illő cuccokat. Rengeteg időt töltöttem a megfelelő kapcsolók, nyomógombok stb. keresésével. Ezek aztán rendelésre meg is érkeztek. A KITT replica speciális elemeit, (mint pl. az orr, scanner, konzol, kerekek, dísztárcsák) Amerikából illetve Angliából és Svédországból szereztem be. Ezek általában magánszemélyektől jöttek.
A hagyományos Pontiac alkatrészeket vagy közvetlenül amerikai cégtől vagy itteni kereskedőtől rendeltem. Szóval a legkülönbözőbb helyekről jöttek a részegységek és sokáig tartott mire minden összeállt. A következő KITT replica készítése már biztos gyorsabban fog menni, mert most már tudom mire számíthatok és ismerem a legjobb beszerzési forrásokat. :)

- Jelenleg hol tartasz a replica építésén, ill. eddig milyen munkákat végeztél el rajta?

- Amit tudtam magam csináltam. Felújítottam a belső teret és a külső dolgok egy részét. Tehát szétszedés, rozsdaeltávolítás, pucolás, javítgatás, lefestés stb. A motor és egyéb berendezések átnézését és javítását természetesen szakemberekre bíztam. Az összes nyílászáró tömítését kicseréltem. Kicseréltem az első lökhárítót a filmbelire és beleépítettem a futófényt, a hangszórókat, a lámpákat. Kicseréltem a csomagtető gázrugóit. Lökhárítókat leszereltem, lekezeltem, lefestettem. Nagyon kevés rozsdát találtam, tulajdonképpen csak a csavaroknál valamennyit, így ahol lehetett meghagytam az eredeti fényezést és én csak egy második réteget vittem fel. Egy alvázvédelmet még tervezek a jövőben. Leszedtem az autóról a gyárilag ráépített spoliereket, amik egyrészt nem tetszenek, mert szerintem elrontják az autó szép formáját, másrészről a KITT-en sem voltak. A motorháztető belül új szigetelést kapott. És aztán jöttek még olyan apróságok mint új izzók néhány helyre vagy pl. új ablaktörlők. A belső tér burkolatait a karosszériáig leszedtem és mindent a legkisebb csavartól a nagy szőnyegig kipucoltam. Ezek aztán az autó fényezésének befejeztéig a pincében vagy a lakásban várták a beépítésüket kb. 1 évig szépen becsomagolva. Az ülések fémszerkezetét rozsdátlanítottam, lefestettem. Aztán beépítettem a különféle elektronikákat és a távirányításhoz szükséges egységeket. De a beépítésük előtt még sokat dolgoztam rajtuk otthon a lakásban mire megfelelően működtek. Szóval előkészítettem az autót úgy, hogy a fényezés után csak össze kellett rakni. Ennek ellenére meglepően sokáig tartott az összerakás is.

- K.I.T.T.-el járva úton-útfélen voltak akik felismerték a filmbéli autót? Esetleg odamentek hozzád érdeklődni, hogy ez az eredeti autó, vagy mi a szösz?

- Igen, sokan felismerik és bámulják is mert hirtelen nem tudják hogy akkor mi is történik. Vannak akikkel benzinkútnál találkozok, másokkal egy boltnál. Kérdezősködnek, hogy hogyan csináltam, mit tud, mennyit fogyaszt és hány lóerős és hogy eredeti-e. Már voltak akik le is fényképezték illetve maguk is odaálltak vagy gyerekeiket fényképezték a kocsival.

- Talán egy érdekes, vicces történetet tudsz mesélni?

- A magyar-osztrák határon is megismerték az autót mind a magyar mind pedig az osztrák határőrök. Az osztrákok csak kérdezték, hogy eredeti-e és kérték hogy mutassak vele valamit mert hát mi az a sok gomb ott bent. A magyarok azt mondták hogy következő alkalommal nem engednek át ha nem tud repülni az autó. Azóta nem tudok bejönni Magyarországra... :)

Ami nagyon jó hatást kelt az a távirányítás és a KITT scanner hangja. Nagyon tetszik az embereknek a magától kinyíló lámpa és a váratlanul megszólaló hang. Mindenki szeret beülni az autóba körülnézni és akkor lepődnek meg amikor hirtelen elindul velük a vezetőülés vagy zárt ajtóknál az autón kívül állók azon nevetnek, hogy miket mond ott bent, mivel ki lehet hangosítani a belső térből a hangot az autó orrában lévő hangszórókra.

- Végezetűl pedig megkérdezném, hogy mik a távolabbi terveid?

- Ahogy időmből és pénzemből telik szeretném minél hamarabb befejezni az autót. Sorjában készülnek az új elektronikák mint chemical analyzer, blood analyzer, surveillance mode, eject left/right és természetesen tervben van a nagy műszerfal elkészítése is. Az ülések már megvannak, csak még új huzatra várnak és a beépítésükre. És megoldódni látszódik az autóval való vezeték nélküli kép- és hangkommunikáció is. Ha így haladok néhány év múlva már beszélni is fog, gondolkodik és humora lesz. :)

 
  Knight Rider Online Hungary © 2004.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.