2/1. >>>

A sorozat forgatása során egy-egy jelenet kedvéért több autót is összetörtek. Különbnél különbféle autókat használtak. Mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezett.- Az akciós jeleneteknél, ahol igen csak igénybe volt véve az autó strapabírása, külön a film kedvéért gyártott, különösen megerősített és vastag karosszériával rendelkező autót használtak, hogy jól bírja az ütközések megpróbáltatásait és a harci terepek útviszonyit.

- Külön autó-vázat használtak az ugratásos jelenetekhez, bár előfordult az is, hogy igazi, széria gyártású Pontiacokat törtek össze egy-egy jelenetért.

- Volt egy autó, melynél csak a külcsín volt a fontos, ennek mindig csillogni - villognia kellett. Ez a példány rendelkezett az egyedi műszerfallal és ezt az eredeti K.I.T.T.-nek nevezhető példányt mutogatták a közönségnek, állították ki különféle rendezvényeken, kiállításokon.

- És nem utolsó sorban, pedig volt egy kifejezetten a közeli jelenetekhez átalakított autó váz, melyet a stábautó után akasztva tudtak a kocsiban beszélgető szereplőkről közeli képeket készíteni.


Megerősített karosszériájú autó

A filmben K.I.T.T. minden akcióból éppen és sértetlenül került ki. A valóságban azért ez nem egészen így sikerült.
A csodaautó ugyan úgy tört, horpadt, mint bármelyik, kevésbé népszerű párja. Megtörtént, hogy David túl keményen ment neki a járdaszegélynek, máskor meg elsodorta a kamerát. Ilyenkor az autón meglátszott az ütközés, az emberek közül, viszont szerencsére senki sem sérült meg.
Mikor az autónak karamboloznia kellett egy másikkal, vagy éppen egy téglafalon kellett áttörnie, rendszerint a képen látható autót használták. Laikus szemmel úgy tűnhet mint, ha az eredeti autóra húztak fel volna csupán egy számmal nagyobb karosszéria elemet a már meglévőre, ami védelmet biztosított az alatta lévő eredetinek.
Minden esetre érdekes, hogy a kocsi legelejére nem készítettek ilyen védelmet, így pedig elég hiányosan néz ki az orra, sőt, még az is kijelenthető, hogy kifejezetten "szakadtnak" néz ki.A repülő autó

A forgatások során a legtöbb autó ugratás- általi halálra volt ítélve. Persze nem mindegyik jelenetnél használtak igazi autót. Erre a célra volt egy külön szerkezet, amely csak kívülről látszott autónak, valójában csak egy csupasz váz volt, melynek karosszériája hihetetlenül rugalmas volt, így az a földet érés pillanatában nem szenvedett akkora törést és a következő jeleneteknél is használható volt.
Ellentétben viszont azoknál a jeleneteknél ahol az ugratáshoz igazi, széria gyártmányú Pontiacot használtak, ott egy nagyobb és rosszul kivitelezett ugrás után totál károsra tört az egész autó. Nem is beszélve a rengeteg tengelytörésről, amely szinte valamennyi ugratás következménye lett.A "star" autó

Ahol a külcsín a lényeg... Kizárólag ezekben a jelenetekben használták ezt az autót. Ebben az autóban volt megtalálható az eredeti műszerfal. Éppen ezért ez a példány akcióban soha nem vett részt, a széltől is óvták, nehogy megsérüljön.
Az "utánfutó"

Ezt a szerkezetet azoknál a jeleneteknél használták, mikor a kocsiban párbeszédet, vagy monológokat folytattak a színészek.
Ez a szerkezet egy egyszerű utánfutóként funkcionált. A stábautó után akasztották, melyen a rendező a kamerák mellett azonnal el tudta dönteni egy-egy jelenetről és színészi teljesítményről, hogy az elképzelései szerint alakultak-e vagy megismétlésre szorul. Ezzel a módszerrel rengeteg időt nyertek, mintha egy igazi autóra szerelték volna fel a kamerákat és minden egyes jelenet után a rendező visszanézte volna a felvett snitteket. Az idő pedig szó szerint pénz ebben a szakmában, amivel spórolni kell.

 
  Knight Rider Online Hungary © 2004.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.