Premier elött
Knight Rider 2008, S1 Ep1: A Knight In Shining Armour
By: Metlesits Dávid László 2008. szeptember 21.
     

Nos, ezt is megértük, az új Knight Rider első valódi epizódját. Mielőtt még nekilátnék az epizód kivesézésének, hadd nézzem az egészet magát, mint a Knight Rider családba tartozó egységet. Véleményem szerint az epizód épp annyira hasonlít az eredeti sorozatra, amennyire különbözik tőle, így számomra kissé furcsa az összhatás. Az érzés hasonló, mint amikor az ember először eszik Tesco gazdaságos parizert: a külcsíny meg az íz hasonlít, de az állag valahogy nem az elvárt és jobb nem tudni, miből is rakták össze mindezt. Hogy miből is rakták össze? Ha a parizer összetételét nem is derítjük ki, lássuk az új Knight Rider első epizódját!

A helyszín: Külföldi nagykövetség. Nagyon diplomatikus, természetesen a politikai korrektség jegyében nem írhatják az aktuálisan gonosz Hátaztánisztánok nevét. Bizony, messze járnak azok az idők, amikor még minden filmbeli gonosztevőnek Jurij meg Szergej volt a neve. A jelenet maga szép párhuzam az eredeti sorozat pilotjával, a helyszín ugyan nem kaszinó, de a díszletek, a pompa és a lenge öltözékű hölgyek megadják az összhatást. A fények, kameraállások is a néhai epizódra emlékeztetnek, mikor Michael Long és Muntzy nyomozgatnak. Érdekes, hogy Sarah kémmunkája Tanya Walkert tükrözi, ha ez a párhuzam szándékos volt, minden tiszteletem a forgatókönyvíró Knight Rider ismeretének és kissé torz fantáziájának.

A nagykövetségi jelenetekkel váltakozva húzódik Kitt félig-meddig még passzív történetszála. Maga a jelenet jó az új felhasználói interface megismerésében, a szélvédőn megjelenő felhasználói felület valamelyest a Knight Rider 2000 hangulatvilágát tükrözi. Jó hallani a klasszikus futófény surrogó hangját, amellett, hogy fejet hajt az eredeti előtt, még jól is illik az újféle, folyékonynak tetsző futófény-párhoz. Apropó futófény: ismét kedves párhuzam az eredeti sorozatra. Mikor Mike azt mondja: "Tartsd nyitva a szemed", Kitt egy "Nekem nincs szemem"-mel válaszol. Az eredeti sorozatban Michael mindig "Tartsd nyitva az érzékelőidet"-et mondott, szerintem várható, hogy a következő epizódtól ez az új sorozat egyik catchphrase-évé váljon.

Mike rohan, hogy megmentse az éppen a rosszfiúk karmai közé keveredett Sarah-t, tipikus jelenete az eredeti sorozatnak, és megannyi másénak. Jó látni, hogy ezúttal a hölgyemény nem egyszerűen ül és várja, hogy a dús mellszőrű lovag megmentse. Nem ám, Sarah bebizonyítja, hogy Linda után húsz évvel is tudnak verekedni a nők. A hajcsatjába épített hegesztő azonban nálam kissé kivágta a biztosítékot. Az ugye nyilvánvaló, hogy McGyver egy szemeteskukából és egy MOM vekkerből űrhajót tud csinálni és B'Elanna Torres zubbonyzsebében is mindig ott van a megfelelő kimondhatatlan nevű gépészeti eszköz, de a hajcsatpáka az én szememben a nevetségesség határát súrolta.

De vissza Kitthez: akik látták a promo alakváltást a parkolóban, azok észrevehetik, hogy a filmes jelenet egy és ugyanaz, csak más a fénybeállítás és egyéb parkoló autókat is láthatunk. Ez persze nem gond, a sötétség pedig kifejezetten jót tesz a sokszor szemet bántóan túlélesített CGI-n. A Turbo Boost jelenetet szépen megoldották, az azért kissé fájt, hogy a motortérből a kipufogókig elvezető CGI-túrát egy az egyben a Star Trek New Voyages: In Harm's Way című epizódjából nyúlták le. A megvalósítás azonban szép, ha a kék lángok hogyanját és miértjét nem is nagyon értem. A kocsi alvázán villogó KR (ami Knight Research-t jelent és még csak véletlenül sem Knigtht Ridert) azonban egész egyszerűen röhejes. Kezdjük ott, hogy ha a kocsi nem ugrik, nem látni, ha meg ugrik, akkor meg már úgyis mindenki tudja, hogy Kitt az (ne feledjük, a pilot szerint az eredeti Kitt mára városi legenda). A másik ugyanolyan feleslegesen idióta effekt a Cobra-logó átalakulása – egy másik kígyóvá. Rendben, product placement, ahogyan az üléseken virító KR500 embléma is, de az ilyetén felhasználása már a banális nemnormalitás küszöbét súrolja.

Még mindig Kitt (végül is róla szól ez a sorozat): A támadó üzemmódból platós terepjáróvá való átalakulásról komoly vitákat lehet folytatni, főleg az újmódi paneles transzform-megoldásról. Az SG.hu Knight Rider topikjának olvasói emlékezetében, gondolom, még mindig mély nyomként él a nanotechnológia elméleti és gyakorlati felhasználásának vitája. A filmben mindezt lerendezik egy "Miért nem figyeltél az eligazításon?"-nal, a hardcore geek pedig erre csak egy huszárosat tud mondani.

Kitt menekül, fedélzetén Sarah-val és Mike-kal, ők ketten hogyan kerültek a platóról hirtelen az utastérbe, azt jobb, ha nem is kezdjük el feszegetni. A rosszfiúk helikopterében és rakétájában én személy szerint egy röpke pillanatig az Airwolfot vélem felfedezni. A specifikusan Mike Traceur-ölő rakéta elég furcsa koncepció, engem Philip Pullman "A Borostyán Látcső" című könyvének egyik örök megmagyarázhatatlan plot device-ára, a Lyrára hangolt DNS-bombára emlékeztet. A Mike-rakétát szerintem azért meg lehet magyarázni, a múltjában keresendő a válasz és szerintem a testébe ültetett jeladó lehet, vagy valami hasonló. Szerintem az első tíz epizódon keresztül ki fog derülni, hogy valami ilyesmi áll a háttérben.

Az, hogy Kitt hőrakétával próbálja elterelni a támadót, ismét csak szép főbólintás az eredeti sorozat első évadepizódja előtt (Halálos manőverek), ám most nem működik a trükk. A rakéta becsapódik, bűnrossz CGI (ha jól látom, ParticleIllusionnal követték el), még szerencse, hogy jön az...

Intro: Érdekes egyvelege a réginek és az új pilotjának. A zene ütős és megvannak benne az eredeti elemek. Nekem ismét csak az emberi arcok hiányoznak, valamint a túlságosan deszaturált képi világ is sötét, pesszimista képet ad, főleg az eredeti sorozat tiritarka intrója és békés képi egyvelege után. Újmódi sorozathoz illően nem írják ki az epizód címét, kérdés, hogy miért nem és hogy egyáltalán van-e értelme még egyáltalán az epizódcímeknek (főleg, miután azokon a bizonyos oldalakon úgyis csak S(szám)Ep(szám).avi-ként hivatkoznak rájuk).

Érdekes fejlemény és egyben magyarázat az eredeti sorozat örök kérdésére: ha Kitt egy funkciót végez, nem tud egy másikat is. Ennyit a multitaskingról és megmagyarázza, hogy az eredeti Kitt miért veszítette el mindig az üldözöttet az aktuális Turbo Boost után. Az is érdekes, hogy az új Kitt tanul, magyarán önmaga képes problémamegoldásra. Valóban, ez sokszor hiányzott az eredetiből.

Kiderül, mire is megy ki az egész játszma: valahogyan kiszivárgott a Knight Industries (érdekes, már nem az Alapítvány néven futnak) teljes titkosított anyaga. Jó lenne tudni, mit is csinálnak manapság, mert az, hogy ezt ennyire kell őrizni, számomra nem az özvegyek és árvák támogatását idézi. Az új főnök, Alex Torres (Yancey Arias) önmagában is valami sötét dolog felé mutat, csak várjuk ki. Valami nagyon nem tetszik nekem az ipsében, de erről egy kicsit később...

Kitt ég, mint a Reichstag, hogy ezzel hogy nem vonja magára a fél város figyelmét, apró probléma csupán. Biztosan azt hiszik, tüntetés van. Az, hogy Sarah sztriptíz-magánszámot ad elő a lángoló gépjárműben, megadja a Voyagerből ismert Hétkilenced-effektust, az, hogy utána Mike is ezt teszi... nos, gondolom, vannak hölgy nézői is a sorozatnak. A lángoló Mustangot időközben szimulált tűzoltással próbálják megsegíteni: Zoe és Billy a csapat geekjei, egymáshoz való hozzáállásuk nekem Adamet és Jamie-t juttatja eszembe, Zoénak persze rosszul állna akár a fókabajusz, akár a nullásgéppel borotvált üstök. A viccet félretéve: elhangzik egy érdekes technikai részlet: A rakéta üzemenyaga összeforrt Kitt bioanyagával. Ezek szerint az új Kitt valamiféle szerves anyagból épül fel. Fullerének? Még akár áltudományos magyarázat is lehetne. Remélem, erről majd megtudunk többet.

Kittet végül eloltják, a padlón heverő, izzadtan ziháló Sarah megadja a végső erotikus töltetet (figyel még valaki a történetre, kedves nézőközönség?). Pedig most kéne csak igazán figyelni, hiszen ekkor jön be az epizód, és minden valószínűség szerint az évad fő szála: Mike nem emlékszik bizonyos dolgokra a múltjából. Jóféle klisé, de hát az igazi sorozatfüggő ezeket szereti.

Új helyszín: Washington. Kiderül, hogy a titokzatos csomag, amit az epizód elejétől keresnek, valójában egy ember. mielőtt még kiderülhetne, ki is ő, egy igencsak dekoratív leányzó jelenik meg, aki érdekes módon ismeri Mike-ot, egészen véletlenül ugyanolyan tetoválása van, mint Mike-nak és puszta egybeesés csupán, hogy ő is a "csomagot" keresi. Miután nyolc napon belül gyógyuló sérülést vált ki Mike-on, a hölgyemény és a köpcös kis "csomag" elhajt egy sportkocsival. Jön a kötelező autós üldözés, szemet bántóan rossz CGI-vel, hiányzik belőle az eredeti sorozat hasonló jeleneteinek valódisága. Semmi extra dolog nem volt benne, ami CGI-t igényelt, nem értem, miért nem lehetett a jelenetet valódi helyszínnel megoldani. Mindegy, mire elkezdenénk bosszankodni emiatt, Kitt talál egy kis videó-szösszenetet Mike-ról és a keblen tetovált hölgyről, amint éppen meghitten cseverésznek Libanonban. Ja, hogy Mike nem is járt soha Libanonban, legalábbis nem emlékszik rá? Nem számít, már szinte látom a következő epizódtól megjelenő flashback-jeleneteket, emlékkeresés címszó alatt.

Nagyot nevettem Mike pig latinján és Kitt ártatlan rácsodálkozásán. Ez valahogy az eredeti sorozat hangulatát adta. Ha egyszer megérjük a magyar sugárzást (Isten óvjon a szinkrontól, de ha mégis), gondolom, egy "Tuvudsz ivígy beveszévélnivi?"-vel oldják meg. Amin már nem nevettem, az az üldözéses jelenetekkel váltakozó Kitt-bázis-jelenetek. Hadd térjek ki így hát erre a díszletre. Kitt-esített Batman-barlang? Mi ez és miért? Miből? Miért, ha az eredeti Kitthez elég volt egy alaposan megpakolt kamion? Ami különösen irritál, az a sötétség és ipariasság, ami áthatja. Hol van Devon tágas, napos irodája a könyvespolcokkal és a diszkréten megbújó kis Amiga számítógéppel? Ami ennél is szomorúbb látvány, az Sarah szobája. Az egy dolog, hogy nálunk a spájz nagyobb (nyugi, másfélszobás lakásban élek, nem palotában), de az abszolút minimalista berendezetlenség számomra visszataszító. Olyan, mintha valami atombunker lenne egy posztapokaliptikus filmből, csupa beton és szürkeség. Hogyan képes Sarah Graiman itt élni? Én beleőrülnék, ha egy óránál tovább kéne egy ilyen helyen lennem...

Vissza az autós üldözéshez: furcsa, hogy Kittnek műholdas megfigyelés kell, hogy belenézzen az üldözött sportkocsiba. Az eredetinek nem kellett semmi közvetett eszköz, ha nem is tudott élőképet adni, egy sematikus vektorrajzra mindig tellett neki. Megértem, hogy a mai fülnek a GPS-műhold-Kitt triász megfoghatóbb, de az eredetihez képest visszalépés.

Az üldözés váratlan fordulatot vesz, mikor a tetovált főnéni egy gyengéd mozdulattal megszabadítja Csomag urat a hüvelykujjától. A "Vissza kell szereznem az ujjamat!" mondat perverz humora (?) adja meg az alaphangulatot, az "Elfogó pályára" való utasítás pedig kellemes Star Trek emlékeket idéz (ez utóbbit vehetjük hommage-nak, hiszen az eredeti sorozat második évadját is ellátták Khan haragja-referenciákkal, pl. "Evasive manouvers"). A levágott ujjú Csomag úron Kitt előugró medikitje segít. Eddig ez az új autó számomra legérthetetlenebb eszköze. Az első pillanatban engem a kémiai analizátor előcsúszó blokkjára emlékeztetett, vagy még inkább „Az arany bűvöletében”-ből ismert vérelemzőre. A sebre ipari kapcsot applikáló gépezet mikéntjét azonban képtelen vagyok megérteni, remélem, hogy idővel legalább egy pár szavas magyarázatot adnak róla.

Kiderül, hogy Csomag úr DNS-e "A Végső Kód" (igen, így, nagybetűvel. Csakazértis). Hogy ez egész pontosan minek a kódja? Gondolom, úgy az évadzáró környékén fog kiderülni. És mivel az üldözött hölgyemény elmenekül, támadó üzemmódra kell váltani. Hogy miért támadó, rejtély. Gondolom, a Super Pursuit Mode már nem hangzik olyan jól és a Támadó jelző jobban illik ebbe az új, agresszív Knight Rider világba. Elhangzik a sorozat első igazi catchphrase-e, "Transformation complete", amely eleve elrendelten az ejlövendő piálós-tévézős játékok egyik alapköve lesz: Egy slukk, mikor Kitt azt mondja, "Átalakulás befejezve". A felizmosított, majd terepjárósított gépjármű ráhajt a metrósínekre, emléket állítva az eredeti sorozat Élethalálharc című epizódjának sínen futós jelenetére. Mike hirtelen a kocsi platóján terem, ugrásával az epizód legbűnrondább effektjét produkálva, melyben egyszerre keveredik a szörnyű módon alkalmazott gyorsított felvétel és a bluescreen Pirx kapitány-minőségű használata.

Kergetőzés a metrómegállóban (Jegyeket, bérleteket!), a leányzó meg csak néz, hogy Mike tényleg nem emlékszik rá és Bejrútra. A kérdés "Mit tettek veled, Mike?" az eddig ellenségként beállított nőt egyszeriben szövetségessé, Mike-ot pedig áldozattá teszi. Személy szerint kíváncsian várom a választ erre a kérdésre, még ha a koncepció idegen is a Knight Rider eredeti szellemiségétől.

Megérkezik Ruvai ügynök. Boom headshot! Mike a padlón, levágott ujj a földön, bejrúti leányzó el, majd repülőgép "valahol az Egyesült Államok fölött". Mike Traceur pedig halott, a tévében is bemondják. Való igaz, akinek ennyi titkos ellensége van, jobb, ha eltűnik. A Ruvai ügynök által odahajított titkosított akta pedig mázsás súlyként nehezedik Mike-ra és a nézőre: vajon mi lehet benne és mi történik, ha egyszer kinyitják és elolvassák? Ruvai közli, hogy Mike-ot kísérti a múltja és így oldhatta csak meg az ügyet. Mike elhajt Kittel, aki egy érdekes mondattal válaszol: "A Knight Industries tulajdona vagyok". Emlékszik még valaki az eredeti sorozat harmadik évadjának Hitszegő lovag (Knight in Disgrace) című epizódjára? Kitt a Jogért és Igazságért Alapítvány tulajdonaként definiálja önmagát. Mi történt az Alapítvánnyal? De erről később.

Kitt mindezek mellett közli, hogy szereztek egy testet is, amelyet eltemettek Mike Traceur helyett. Knight-éknak ebben már van gyakorlatuk, emlékezzünk csak arra, miként feddi meg Devon az öreg Wiltont, amiért elrabolt egy hullát az orvosi egyetemről, hogy Michael Long helyére tehesse. Mike közli, hogy bár hivatalosan halott, a múltja örökké kísérteni fogja – s ezzel valószínűleg ki is mondta az egész eljövendő sorozat kulcsmondatát.

Vissza a Knight Bunkerbe. Előre éreztem, hogy valaki be fogja nyögni a "Halott ember sétál" alappoént, így legyen ötösöm a lottón. A mondat amúgy illik Zoe karakteréhez, aki amúgy hamar elásta magát nálam fensőbbséges cinizmusával. Ezt csak erősíti, hogy a Mike által felvetett Michael Longot a pornográfiával hozza összefüggésbe. Mondhatnánk: rossz az, aki rosszra gondol.

Eljön az epizód csúcsjelenete: a két főnök, Graiman és Torres, Knight Industries és FBI. Graiman eddig szimpatikus volt nekem, Torrestől pedig a víz kivert, de most! Az eddig joviális öreg szórakozott professzor Graimanről kiderül, hogy mindent tud, s Nagy Testvért játszik a szintén mindentudó Torresszel. Félelmetes, nagy erejű jelenet, minden tiszteletem a forgatókönyvírónak, a színészeknek, még a díszleteseknek is. Ez az egy jelenet elég ahhoz, hogy megadja a huszonegyedik század Knight Riderének alaphangulatát. Nincs többé jóságos Jogért és Igazságért Alapítvány, nincs többé az országutakon járó, a védtelen kisemberen segítő Michael Knight és Kitt, nincs a törvény fölött álló bűnözők ellen ugyanazon módszerekkel harcoló maroknyi bátor ember. Ez itt az árnyékvilág Knight Ridere, ahol az FBI által a Tilt-Tűr-Támogat hármas keskeny pengéjén egyensúlyozó baljóslatú Knight Industries Research and Development útjára bocsát egy önmagát is megkérdőjelező férfit egy agresszív, támadásra és nem pedig védekezésre épített autón. Oda a régi sorozat optimista színessége, ez a Knight Rider szürke, baljós, a sötétben és nem a világosban járó. És amint az önmagát megalkotó új Michael Knight Sarah Graiman oldalán, Kitt vigyázó érzékelőinek fényében elsétál, e sorok írója kérdőn néz maga elé és kérdi: Mi történt?

Ezzel a kérdéssel zárnám jelen kommentáromat. A kérdés nyitott és úgy sejtem, az első évad meg fogja válaszolni. Mi történt húsz év alatt? Hová tűnt az Alapítvány és honnan bukkant fel a Knight Industries Research and Development, hogy a régiek torzképeként új Michaelt és Kittet adjon a világnak? És, ha megengeditek, még egy kérdés: Kicsoda is valójában ez a két rejtélyes kisisten, Graiman és Torres, akik árnyékuralkodóként szövögetik a szálakat és éppen olyannak tűnnek, mint akik ellen a régi Knight Riderek felvették a küzdelmet? A kérdések nyitottak és én éppoly nyitottan várom a választ. Egyelőre csak egy valamit tudok: míg az eredeti Micahel és Kitt számomra az optimizmust és a reményt testesíti meg, az újaktól, ha szembejönnének velem, bizony elfogna a félelem. Üdvözöllek, új, baljóslatú Knight Rider.

 
  Knight Rider Online Hungary © 2004-2008.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.