Interjú David Bartis - rendezővel
by: Knight Rider Online 2008. február. 8.
szerkesztő: Metlesits Dávid    KRO: Köszönjük, hogy időt szakított ránk. Ismeri a Knight Rider Online-t?

Bartis:
Igen. Láttuk az oldalukat és nagyon is tetszett nekünk.

KRO: Remélem, nem zavarja az itt látott sok vita?

Bartis:
Nem, jó nézni. Mindig online vagyunk, figyeljük, mi folyik a világban, hogy mi érdekli az embereket, mi fontos nekik. Ez nagyon hasznos és jó nekünk, hogy az Interneten mindenki szabadon kinyilváníthatja a véleményét.

KRO: A nézőknek megvan a maguk Knight Riderről alkotott képe és ragaszkodnak is ehhez, nem is engednek belőle.

Bartis:
Nagyon szenvedélyesek. Látta a Popular Mechanichs összehasonlító cikkét? Már 2600 hozzászólás érkezett rá. Még csak a felét olvastam, de már az is megdöbbentő, mekkora vita kerekedett abból, hogy mi is az izomautó – és akkor még nem is beszéltünk Kittről. Az, hogy ennyien érdeklődnek, jelzi, mekkora nézettségre számíthatunk. Úgy gondolom, a nézők fejében kialakul egy kép arról, milyen legyen, vagy ne legyen egy sorozat. Amikor azonban meg is nézik, megváltozik a nézőpontuk. Még azok is, akik nem kedvelik a Mustangot, azt mondják majd: Rendben, jó ez így.

KRO: Igen, aki elégedetlen, az is megnézi.

Bartis:
Igen. Nézze, nem használhatjuk a régi autót és mai verziója sincs már. Egy új autót kellett választanunk, ez ilyen egyszerű.

KRO: Ön egy sokkal nagyobb táborhoz szól, mint a régi rajongók – azoknak, akik nem emlékeznek az eredeti Trans Amre és nem számít nekik, hogy az új Kitt egy Ford.

Bartis:
Igen. Ez volt az érdekes a Popular Mechanics cikkében, mert ha egymás mellé állítjuk a két autót, nem mondhatjuk azt, hogy a Trans Am a jobb, mint a Mustang Shelby 500GT, mert nem az. (Ha megnézzük a két autó összehasonlítását, ennek az ellenkezőjét olvashatjuk ki belőle. Metlesits Dávid – szerk.)

KRO: Izgatottan várjuk, hogy segítséget nyújthassunk.

Bartis:
Ennek nagyon örülök. Az önök oldalán láttuk először az új videóelőzetest, nagyon jó volt.

KRO: Igen, jó videó volt. Mikor valamilyen új videóanyag jön ki, egyre többeknek változik meg a véleményük az új sorozatról.

Bartis:
Igen, nekem is tetszett a videó és mi mind várjuk az új videókat. Éppen most vágjuk a filmet, igazából meglógtam, hogy mi most beszélgethessünk. A film már így is jó, most azon dolgozunk, hogy még jobb legyen.

KRO: Amit eddig láttunk, az nagyon tetszett, a kamerakezelés, a hangulat.

Bartis:
Jó nézni. Ez már csak így van a filmmel, az ember leül, megnézi és fülig ér a szája.

KRO: A háttérről még nem sokat tudunk. 12 éve vagyunk az interneten és sokszor mondták már, hogy a Knight Rider visszatér – és ez most valósággá vált. Úgy tudjuk, Ben Silverman keze van a dologban. Hogyan történt ez és ön hogyan került a stábba?

Bartis:
Rendezőként szerződésben állok az Universallal. Megkerestek a stúdiótól, hogy lenne valami, ami érdekelni fog. Ekkorra már megszületett a döntés, hogy leforgatják a filmet. Szerencsés voltam, hogy korán kerestek meg és hogy Ben kezdett valamit ezzel az évek óta nálunk porosodó ötlettel. Ötletet merítettünk a Bionic Woman újraindítását övező sikerből és egy másik régi ötletünket is felelevenítettük.KRO: Mikor történt mindez? Számunkra gyorsan ment minden.

Bartis:
Hihetetlenül gyorsan ment. Úgy Augusztus első hete környékén kezdődött. Július végén, vagy Augusztus elején. Még sosem láttam semmit ilyen gyorsan alakulni, a forgatókönyv is nagyon hamar elkészült. Dave Andron, az író bezárkózott az irodájába és csak írta és írta a piszkozatokat.

KRO: Már elkészült a forgatókönyv addigra, mire ön is csatlakozott a stábhoz?

Bartis:
Az elkészülése előtt léptem be hozzájuk. Egy időben kezdünk Dave Andronnal. Akkoriban egy más project terveztünk, de amikor bejött a Knight Rider, azt félretettük. Július végétől nem létezett számunkra más, csak a Knight Rider, amíg elkészültünk a forgatókönyvvel és elkezdődött a forgatás. Nehéz munka volt.

KRO: Milyen volt az írás és a forgatás? Visszatekintettek a régi sorozatra? Ön már korábban is Knight Rider rajongó volt?

Bartis:
Nagyon gyorsan haladtunk. Először is beszereztük DVD-n az eredeti sorozatot, leültünk és megnéztünk annyi epizódot, amennyit csak tudtunk. Annak idején persze néztük a tévében, én akkor kamasz voltam és így volt egy kialakult képem a sorozatról, de nagyon régen nem láttam már egy epizódot sem. Jó volt most végignézni a sorozatot és körülnézni az Interneten. Ekkor jöttem rá, mekkora hűséges rajongótáborral büszkélkedik a sorozat. Amellett, hogy végignéztem az epizódokat, a YouTube-on megnéztem vagy száz rajongói videót, a remixektől a paródiákig és láttam, mekkora is a rajongótábor.

KRO: Volt korábban három próbálkozás a sorozat feltámasztására. Azokat megnézte?

Bartis:
Egy barátom volt a Team Knight Rider forgatókönyvírója de azt mondta, hogy azt inkább ne nézzem meg. Az egész stáb megnézte a Knight Rider 2000-t és úgy láttam, nem volt benne annyi újdonság, hogy lekötötte volna a nézőt. Ez mutatja azt, hogy sok újdonságra van szükségünk.

KRO: A hírek alapján a Weinstein Company is filmet készít. Ha ez is és az is elindul, lehetséges, hogy egyszerre két Knight Rider project lesz a piacon? Bár a kettő teljesen különálló, ön szerint riválisai egymásnak, vagy egymást kiegészítik?

Bartis:
Nem tudtam a Weinstein projectjéről amíg nem láttam egy cikket az Ain't It Cool Newson. A mi projectünk teljesen független tőle, nem tudjuk, mi igaz belőle és mi nem, és hogy hol tartanak. Tudom, hogy voltak már próbálkozások Knight Rider nagyfilmmel, de egyiket sem valósították meg. Tudom, hogy több stúdió is próbálkozott és hogy most a Weinstein-ék csinálják a filmet, de azt nem tudom, hogy van-e egyáltalán forgatókönyvük. Nem hiszem, hogy bármi akadálya lenne a két project együttélésének. Egy egészestés film teljesen másmilyen lesz, mint egy tévésorozat.KRO: Amikor végignézte a régi epizódokat, mi alapján döntött, hogy annak milyen elemeit tartja meg és melyeket veti el? Egyes forgatókönyv-kommentárok megemlítik a Turbo Boostot, amely komoly vitatéma volt amikor a sorozat a Hazzard megye Lordjaival versengett annak idején. Mi alapján nem lesz Turbo Boost és mi marad meg a régiből?

Bartis:
Sok vita után döntöttünk arról, hogy mit tartunk meg és mit nem. Tudtuk, hogy a sorozat lelke az autó és a sofőr, erre építkezünk. A Michael Knight és Kitt közötti kapcsolat a sorozat szíve, a lényege. Tudtuk, hogy innen kell mindent kezdenünk. Dave Andron ötlete volt egy olyan karakter megalkotása, aki áthidalja a két sorozat közötti űrt, ő pedig Charles Graiman. Annak idején ő épített az első Kittet és huszonöt évvel később megépítette a másodikat. Ő a kapocs a múlthoz, ismerte Michael Knightot, ismerte Michael Knight gyermekének édesanyját. A lánya pedig az új Mike kedvese volt. Dave csodálatos munkát végzett ezzel a karakterrel, aki összeköti a két sorozatot. A segítségével visszautalhatunk a régi dolgokra. A régi idők nincsenek lezárva, teremtettünk egy átjárót, hogy visszahozzunk belőle dolgokat, ha kell. Ezért van ott Michael Knight a nyitófilmben. Kialakítjuk a kapcsolatot az új Knight Riderhez. A nézőknek tetszeni fog, a rajongók látni fogják, hogy leróttuk tiszteletünket az eredeti előtt, de emellett újra is alkottuk egy új nézőközönség számára.

KRO: De mi a helyzet a Turbo Boosttal?

Bartis:
A jelenlegi forgatókönyv alapján az autó nem fog ugrani. Megnéztük a Turbo Boostot és manapság valószerűtlennek tűnik. (Mert egy alakját változtató autó természetesen sokkal valószerűbb, mint egy repülő – szerk.) Valóságosnak akarjuk mutatni az autót. Úgy döntöttünk, hogy nem lesz ugrás.

KRO: Ezt jó hallani. Azért kérdeztük, mert a weboldalon ez az első számú kérdés, hogy miért nincs Turbo Boost.

Bartis:
Még nincs kizárva, a jövőben bármi lehetséges. Úgy érzem, a nyitófilmben nincs rá szükség, de helyette lesz más. A nézők láttak már jóféle ugrásokat, de még nem látták azt, amit mi csinálunk. Úgy gondolom, hogy kellő időben visszanyúlunk majd ehhez a funkcióhoz, hogy ha kell, újraalkossuk ezt is. Még nincs kizárva, csak a mostanihoz nem illett.

KRO: A Forddal kötött szerződés sokak figyelmét felkeltette. Mennyire fogják majd reklámozni a sorozatot?

Bartis: A Ford nagyszerű partner. Amellett, hogy velünk dolgoztak Kitt-ügyileg, reklámozzák a sorozatot. Az új Kitt ott volt a Detroiti Autókiállításon és majd nyomtatásban is megjelenik a márka és a sorozat reklámjaként.

KRO: Az új Kitt műszerfala eléggé gyári modellnek tűnik. Tervezik egy modernebb műszerfal beépítését?

Bartis: Majd meglátja, hogy az autó belseje nem gyári kialakítású. Panelek takarják a rejtett készülékeket. Ha a mai modern elektronikus eszközöket nézzük, azokon sincs sok gomb és tárcsa. Ott az iPhone, a legjobb mobiltelefon, egyetlen érintőképernyő az egész. Az iPhone kezelőfelülete megihletett minket az autóbelső kialakításáról a maga egyszerű áramvonalasságával, letisztultságával. Nem lenne értelme olyasmit építeni, ami úgy néz ki, mint a Milleneum Falcon belseje, mert az már nem modern. (Ezek szerint a Milleneum Falcon Darth Vader fürdőszobája - szerk.) Nincsenek gombok, nincsenek mozgó alkatrészek, minden egyszerű és letisztult. Az emberek megértik majd, ha látják. Annak nem lenne értelme, ha teletűzdeljük az autót mindenféle szerkezettel.KRO: Lesz valamilyen hangmodulátor, mit az eredeti Kittnek?

Bartis: Igen, lesz egy szép kivezérlésjelzője, ami modernebb, mint a három fénysáv.

KRO: Miből gondolja, hogy Kitt technológiája megfelel a kornak, amikor más sorozatokban, például a 24-ben is van műholdas kapcsolat. Rendben, négyszer annyi ideig tart nekik, mint Kittnek, de más sorozatokban is van ilyen technológia. Hogyan fogják a Knight Ridert naprakészen tartani más sorozatokkal szemben?

Bartis: Jó kérdés, ez nekünk nagy kihívás. Ha szerencsénk van és elfogadják a sorozatot, majd szépen lassan kiderül. Szeretném látni, ahogy epizódról epizódra felfedjük Kitt egy új képességét. Az elején nem mutatunk meg mindent. Még csak azt mutatjuk meg, hogyan működik az autó. Amikor vakon kanyarodik és üldözik, látjuk, hogyan csatlakozik rá egy műholdra, hogy olyan utat válasszon, amelyiken lerázza az üldözőit. Látjuk, hogyan bontakozik ki a technológia ahelyett, hogy valaki elmondaná, hogy az autó ezt és ezt tudja. A saját szánk íze szerint értelmezzük majd, de utánanéztünk a nanotechnológiának és az alakváltásnak. Utánanéztünk, mivel kísérleteznek az autógyárak. A Forddal együttműködve láttuk az új fejlesztésüket, a Sync-et, amivel szóparanccsal vezérelhetjük a GPS-t, a rádiót, mindent, mint az eredeti Kittben. Nagy kihívás olyasmit kitalálni, amit a valódi autók még nem tudnak.

KRO: Az eredeti sorozat nagy kihívása volt, hogy folyamatosan újdonságokat kellett felvonultatniuk, ahogyan agyári autók is fejlődtek. Az egy dolog, hogy egyesek szerint az új Kitt nem tudja azt, amit a régi, de az eredeti Kitt sem tudta azt a nyitófilmben, amit összeszedett a négy évad alatt.

Bartis:
Van valami észbontó ezekben a gyors kocsikban. Jó munkát végeztünk az akciójelenetekkel és szerintem a nézők meg lesznek velük elégedve. Az eredeti sorozatban fontos volt, hogy az autó olyasmire is képes volt, amire a hétköznapi autók nem: rendőrkanyarok, ütközések – nálunk is vannak jó kis ütközések. Így szóban nem hangzik valami izgalmasnak, de 60 mérföld per óránál már nagyon is izgalmas egy ütközés.KRO: Tehát van valamiféle molekuláris páncélvédelem a sérülések és a lövedékek ellen.

Bartis:
Úgy vélem, az embereknek tetszeni fog az, amit látni fognak.

KRO: Sok szó esett már a Támadó Kittről. Az eredeti Kitt fő célja az emberi élet védelme volt, a "Támadó" név ehhez képest furcsán hangzik.

Bartis:
Kitt nem támadásra épült, csak mi nevezzük így azt a nagyteljesítményű autót, amivé a hagyományos Kitt alakul. Gyorsabb, jobb az útfekvése, sebességre épült. Nem arra készült, hogy az emberekre támadjon, valójában épp, hogy védelmezze őket.

KRO: Az eredeti sorozatban egy ember és egy autó is hozhatott változást. Az új sorozatban nagyobb szerepet kap a csapatmunka. Hogyan kezeli a Knight Rider a több fontos szereplőre való áttérést?

Bartis:
A nyitófilmben sokmindent be kell mutatnunk, ezért nem lesz olyan, mint egy hagyományos epizód. A lényeg még mindig a vagány fickó és az ő vagány kocsija. De emellett ott van a többi tehetséges színész. Így több szemszögből láthatjuk a történetet. A mani nézőközönség már nem elégszik meg az "Egy hét – Egy küldetés" típusú történetekkel. Az új csapat segítségével láthatjuk a történetek személyes vonatkozásait, az érzelmi töltetet.

KRO: Abból, amit eddig láttunk, úgy tűnik, hamar összeszokott a stáb.

Bartis:
Nagyon jó emberek, csodás munkamorállal. Öröm velük dolgozni. Támogatják egymást és a forgatások után is sok időt töltenek együtt. Kivéve Kittet, ő kissé zárkózott.

KRO: Hogy van Justin sérülése? Gyógyulgat? A forgatások átszervezésével jutott idő másra is?

Bartis:
Justin szépen gyógyul. Láttam tegnap, már nem is sántít. Szerencsénk volt, nem szakadt el egy ínszalagja sem, de ha megtörténne, annak műtét lenne a vége és a felgyógyulása hónapokig tartana. Ezek után valószínűleg kevesebb kaszkadőrjelenetet vállal be és jobban fog vigyázni a térdére. Másra nem jutott idő, mert kötött dátummal dolgozunk.

KRO: Az eredeti sorozatot a kaszkadőrjelenetek tették híressé. A Bourne-trilógia alapozta meg az új Knight Rider trükkfelvételeit?

Bartis:
Nagy az elvárás az ilyen jelenetek iránt. A közönség valószerűséget követel meg amihez sok tervezés és egyre újabb effektek használata szükséges. Egyre kevesebb effekt látható, de ott vannak. A nézők látni akarják, hogy történnek a dolgok és ezért van kevesebb vágás és realisztikus kunsztjelenet. Ezért maradtunk távol a Turbo Boosttól, a mai világban az már nem valószerű.

KRO: Azt már tudjuk, hogy David Hasselhoff feltűnik, de mi van az eredeti Kittel?

Bartis:
Igen, a Hoff szerepel az új filmben. A régi Kitt is ott lesz, de jó szem kell hozzá, hogy észrevegyük.

KRO: Milyen visszajelzés érkezett a vágóktól?

Bartis:
Jó velük dolgozni, öröm velük a munka.

KRO: Milyen a valós és számítógépes effektek aránya?

Bartis:
Nem tudom, de több, mint háromszáz trükkjelenet lesz a filmben. A többségét nem fogják látni, de amit igen, az látványos lesz. Sok lesz a valós kaszkadőrjelenet, mert építettünk egy keretet az autó tetejére, amelyben egy operatőr ül és filmez. Így a jeleneteket a valóságban le tudjuk forgatni ahelyett, hogy mindezt a zöld vászon előtt tennénk. A színészek reakciója is valós, hiszen magukkal ragadja őket a lendület.KRO: Tud valamit arról a folyamatról, amelyet majd az első évad elfogadása követ?

Bartis:
Nem, semmit. Az írósztrájk az, ami most aggaszt minket.

KRO: Reméli, hogy benn marad a stábban, ha elindul a sorozat?

Bartis:
Természetesen.

KRO: Ön szerint a későbbi epizódok elvonatkoztatnak az egyórás történetektől és lesznek több epizódos történetfolyamok?

Bartis:
A kettő ötvözete lesz. Egyes elemek, mint a kapcsolatok, egy évad alatt tisztázódnak le, míg a küldetés-elemek egy epizódot tesznek majd ki.

KRO: A történetfolyamatosságot megváltoztatják? Ott van Charles Graiman, róla sosem hallottunk eddig.

Bartis:
Lehetséges.

KRO: Ha elindul a sorozat, visszautalnak majd a régi Knight Rider egyéb szereplőire, mint például Bonnie és April, vagy a rosszfiúkra, mint Karr vagy Garthe?

Brtis:
Lehetséges.
 
  Knight Rider Online Hungary © 2004-2008.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.