Bruening és Bartis az új Knight Riderről
By: Alice Chapman Newgen 2008. január 28.
Fordította: Metlesits Dávid    

A nyolcvanas évek sikersorozata, a Knight Rider kétórás tévéfilmként tér vissza az NBC-re Február 17-én, vasárnap. A ComingSoon.net lehetőséget kapott, hogy konferenciabeszélgetésen vegyen részt a Michael Knight (David Hasselhoff) fiát alakító Justin Brueninggel. David Bartis rendező is részt vett a beszélgetésben és felelt az új Knight Riderrel támasztott kérdésekre.

CS: Milyen érzés az új Kittel dolgozni?

Bruening: Az új Kittel dolgozni csodálatos élmény. Ő valójában egy Ford Mustang Shelby 500 GT KR. Elképesztő egy gépezet. A sok hozzáadott szerkezet pedig csak fokozta az élményt. Csodálatos, öröm vele dolgozni, de kicsit makacs és nem is beszél állandóan (nevet).

Bartis: Egy saját alkotásunk az úgynevezett külsős autó. Így egyszerűen beültettük Justint és Deanna Russót egy valódi autóba és élőben forgattuk le a jeleneteket ahelyett, hogy az autót a zöld vászon elé rakjuk és reménykedünk, hogy jól mutat majd az odamaszkírozott háttér. A legtöbb jelenetben valójában Justin és Deanna ül az autóban, melyet egy kaszkadőrsofőr vezet. Tehát egy valódi autó halad valóságos sebességgel a jelenetekben. Véleményem szerint a nézők észlelni fogják a mozgás valódiságát. Itt nincs semmiféle trükk. Minden valóságos. Rendezőként igyekeztem valóságosságot csempészni a jelenetekbe. Különleges élmény volt.

CS: Az autó beszélt a jelenetekben, vagy a hangot csak később adták hozzá?

Bartis: Mindkettő. Váltottuk egymást a hanggal. Will Arnett nem volt ott a forgatásokon, de sokan, rendezők és színészek, egymást felváltva segítettek be, de a valódi hangot csak az utómunkálatok során vettük föl.

CS: Justin, a valóságban milyen sofőr vagy?

Bruening: Jó sofőr vagyok. Tudom a dolgomat. Persze nem olyan jól, mint Kitt, de én is megállom a helyem.

CS: David, mi hozta meg a döntést arról, hogy ideje feltámasztani a Knight Ridert? Van ennek bármi köze a Transformershez?

Bartis: A Transformersnek nagy befolyása volt ebben. Segített, hogy észrevegyük a sorozatban rejlő lehetőségeket. Őszintén bevallom, ez nem az én ötletem volt. Ben Silverman volt az NBC-nél az első, aki előállt az ötlettel: "Hé, ez a mi sorozatunk volt, egy klasszikus a nyolcvanas évekből". Szerencsénk volt, hogy szerződést tudtunk kötni az Universallal, hogy társuljanak a sorozathoz. Én meg jó helyen voltam jó időben. Időközben egy másik projecten dolgoztam Dave Andronnal, aki a forgatókönyvet írta. Az irodámban ültünk, mikor hívtak az Universaltól és az NBC-től, hogy lenne itt valami, ami érdekelne minket. Azonnal ráharaptunk. A Knight Rider mindkettőnk számára emlékeinkben élt az első vetítéstől. Mindkettőnk számára nagy élmény volt, mikor először láttuk. A tény, hogy újraálmodhatjuk és bemutathatjuk egy új nézőközönségnek felvillanyozott minket.

CS: Milyen ötletek merültek föl a sorozat hangulatáról?

Bartis: Sokat tanakodtunk a hangulatról. Sokat vitatkoztunk és töprengtünk. Én személy szerint a könnyedebb akciósorozatokon nőttem föl. Ott volt a Hazzard megye Lordjai, a Rockford Files és a Knight Rider, mind egy vagány fickóval és vagány autóval. Szerettük a verekedős jeleneteket, az akciót. A történetek és a karakterek nagyszerűek voltak. Ilyesmit már nagyon rég nem láthatunk a tévében. Nem akartunk sötét hangulatot. Vissza akartunk térni a gyökerekhez, azokhoz, amiket a régi sorozatokban szerettünk. Ezt választottuk, mert ilyesmi nincs a mai tévében.

CS: Justin, mi keltette föl az érdeklődésedet és hogyan kaptad meg a szerepet?

Bruening: Én is ugyanazon a folyamaton estem át, mint mindenki. Elmentem az előzetes meghallgatásra, amelyet újabbak követtek. Részt vettem a próbaforgatáson, ennyi. Voltak olyan jók és fölvettek. Már azóta érdekelt a szerep, hogy megkaptam a meghallgatásra szóló felhívást. Azonnal hívtam az ügynökömet és mondtam, hogy benne vagyok. Gyerekkorom óta nagy rajongó vagyok. A Knight Rider meghatározó eleme volt a gyerekkoromnak. Bőrdzsekiben rohangáltam föl-alá a házban, hogy elkapjam a rosszfiúkat. Amikor először sugározták, nem láttam, úgy emlékszem, az 1983-ban volt, amikor én négyéves voltam. Csak akkor láttam, mikor később ismét leadták a sorozatot. Gyermekkorom legjobb sorozata volt. Óriási megtiszteltetés volt, hogy megkaptam a szerepet.

CS: Mindenki arra kíváncsi, hogy mi lesz David Hasselhoff szerepe? A kezdetektől vissza akartátok hozni epizódszerepre?

Bartis: Igen, mindig is tudtuk, hogy Davidnek szerepelnie kell. Sok időt töltöttünk vele forgatás előtt és közben. Nagy meglepetésként ért, hogy a Knight Rider milyen sokat jelent neki. Szenvedélyesen beszélt róla, többet, mint bármi másról, beleértve a Baywatchot, amiben tizenegy évig szerepelt. A Knight Riderhez jobban kötődik. Azonnal tudta, mire kíváncsiak a rajongók. Nagy segítség volt nekünk, hogy segített átörökíteni azokat az elemeket, amelyek a sorozat lényegét adják. Amellett, hogy szerepelt, segített az új sorozat megszületésében. Szerintem mindenkit érdekel, hogyan is tér vissza Michael Knight.

CS: Miért a Mustangot választottátok a Trans Am helyett?

Bartis: A Trans Am már túlságosan öreg. Már rég nem gyártanak ilyen autót. Az új közönségnek egy új autót kell mutatnunk. Azt is tudtuk, hogy amerikai gyártmány kell, hogy legyen. Egy kétajtós, izmos, izgalmas autó. A lehetőségeket áttekintve a Mustang volt a legjobb választás. Amikor a megfelelő autót kerestük, a Ford megmutatta nekünk az új Shelbyt, amely még nem is volt piacon, és ez azonnal megragadott minket. Egész egyszerűen nagyszerű volt.

CS: Úgy gondolom, más lesz majd a hangzás.

Bartis: Kerestük az arany középutat. A nézők felismerik majd a régi elemeket, de sok újat is adtunk hozzá. A zene felismerhető lesz, de újrakevertük. Azonban megmaradt olyannak, amilyennek a nézők szerették.

CS: Justin, a külsős kocsi mellett vezethetted a valódi autót?

Bruening: Igen. Nem sokat, csak A pontból B pontba. Csak egy kis bemutatóként, hogy mennyi erő is van benne.

Bartis: A kaszkadőrjeleneteket nem ő csinálta, de amúgy ő vezetett.

CS: Justin, volt olyan autó, amelyhez igazán kötődtél?

Bruening: Imádtam a nagybátyám 1977-es Chevrolet Camaróját. Ez volt az első találkozásom izomautóval. Leszámítva persze, természetesen, a Szupercsapatot és a Knight Ridert.

CS: Szappanoperás múltadat tekintve, mi lesz Mike és Sarah között? Mesélsz erről valamit?

Bruening: Sarah és Mike között lehet valami. Volt is közöttük valami, együtt nőttek föl. A barátságukból románc szövődött, ám ez hamar véget ért. A tévéfilmben Sarah éppen visszatér Mike életébe és ebből lesz majd dráma és konfliktus, szappanopera-szerű hangulattal.

CS: Lehetünk tanúi forró jeleneteknek is?

Bruening: Nem tudom. Lehetséges.

CS: Az olvasók majd' meghalnak, hogy megtudjanak valamit az új Kitt technológiájáról, ahogyan füstbombákat eregető Trans Amből felspécizett Mustang lesz. Milyen újdonságokat tartogattok nekik?

Bartis: Természetesen sok új trükköt tud majd az autó, de nem akarok mindent elárulni. Érdekes, mindenki azt kérdezi, fog-e majd az új autó ugratni? Tudjuk, hogy az embereket mennyire foglalkoztatja, mit is tud az autó. Tudjuk, hogy a nézőknek ez mennyire fontos. Sok időt töltöttünk az új trükkök kiötlésével. Gondolom az már köztudott, hogy az autó képes alakot váltani, hogy jobb legyen a stabilitása, az úttartása. Vannak fegyverrendszerei, amelyek igen látványosak lesznek majd. Garmadával jönnek majd a trükkök. Ha tényleg elkészül a sorozat, epizódról epizódra új dolgokat fogunk bemutatni. Úgy vélem, a nézők meg fognak elégedni a kétórás nyitófilmmel. Látják majd, hogyan vált az autó alakot, színt, hogyan védekezik, hogyan javítja meg magát. Jóféle effektek leszek, amelyek megállnák a helyüket akár egy százmillió dolláros filmben is.

CS: Amikor az előkészületeknél tartottatok, körbejártátok az autógyárakat, vagy kizárólag a Fordra gondoltatok?

Bartis: Sokan foglalkoztak ezzel az NBC-nél és az Universalnál. Nyitott kérdés volt, mert az NBC-t sok cég, köztük több autógyár is szponzorálja, így több céggel is tárgyaltunk arról, hogy milyen autót ajánlanak. Szétnéztünk több cégnél és végül a Fordot választottuk. Ők nemcsak, hogy az autót adják nekünk, de reklámozzák is. Részesei a folyamatnak.

CS: Miért döntöttetek úgy, hogy az új sorozat az eredeti Knight Rider folytatása lesz teljes újrakezdés helyett?

Bartis: Ennek a kérdésnek több válasza van. Jogilag az NBC nem engedte az újrakezdést, így folytatás lett. Részünkről tudtuk, hogyan állnak a nézők a régi karakterekhez, úgy, ahogyan mi is. A lehető legjobb módon hoztuk vissza David Hasselhoffot, Michael Knightként. Ötletes húzás volt a forgatókönyvíró, David Andron részéről, hogy egy új figurát alkotott meg, Charles Graimant, aki majd áthidalja a régi és az új sorozat közötti szakadékot. Graiman alkotta meg az eredeti Kittet. A régi sorozatban sehol sem említik, ki tervezte és építette meg Kittet, így kitaláltunk egy szereplőt, aki ismerheti az eredeti Knight Ridert, Michael Knightot. Ő tudja, mi történt az eredeti sorozat idején, mivel néztek akkor szembe. A lánya történetesen együtt nőtt föl az új pilótával, Mike Tracerrel. Így ez az új karakter szervesen kapcsolódik a történethez, ő a kapcsolat a régi sorozathoz.

CS: Egy kérdés Justinnak. Tudni szeretném, hogyan készültél föl a szerepre? Együtt dolgoztál Daviddel, adott tanácsokat?

Bruening: Daviddel csak a forgatáson találkoztam. Sokat beszélgettünk. Sok Knight Rider epizódot néztünk meg együtt. A feleségemmel is végignéztük a sorozatot, remekül szórakoztunk. A lényeg az volt, hogy megértsem a kapcsolatot ember és autó között.

CS: Van kedvenc epizódod az eredeti sorozatból?

Bruening: Az eredettörténet. Igen, a legelső epizód a kedvencem.

CS: Most egy kérdés Dave-nek. Már beszéltünk az elérni kívánt hangulatról. Hogyan képzeled el a húsz évvel ezelőtt megszokott könnyedebb hangulatot anélkül, hogy az giccses lenne?

Bartis: Ez kemény dió. Hozzám közelebb áll a sötétebb, baljós hangulat. Nehéz megtalálni az egyensúlyt hiszen, ahogyan azt Justin is mondta, a legfontosabb elem az ember és az autó közötti kapcsolat. Itt sok a vicces jelenet, ahogyan kialakul közöttük a kapcsolat, de közben a történet a kockázatról és a veszélyről is szól. Valóságosnak és hihetőnek kell tűnni. Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Az egyik rendezőnk, Doug Liman, aki a Bourne rejtélyt és a Mr. és Mrs. Smith-t rendezte, sokat tanultam tőle. Ő mindig megtalálta a keresett egyensúlyt a filmjeiben. Doug most épp a szomszéd szobában van, épp vágja a filmet. Most már az utómunkálatoknál tartunk. Egy ilyen filmet sokféleképpen lehet megvágni. A lényeg, hogy egyensúlyban legyenek a vicces és a komolyabb jelenetek. Nehéz munka, de úgy érzem, jól haladunk.

CS: Volt olyan, amit elhagytatok, hogy a nézőket ne emlékeztesse túlságosan a régi sorozatra?

Bartis: Nem igazán. A régi sorozat jó volt úgy, ahogy volt. Megnéztük az összes epizódot és a magunkévá tettük. Jó sorozat volt és mi ilyet szeretnénk csinálni. Túl sok a sötét hangvételű tévésorozat, mi valami könnyedebbet szeretnénk. Ez a célunk.

CS: Volt szó arról, hogy Kitt környezetbarát legyen? Esetleg hibrid üzemű?

Bartis: Az új autó nagyon takarékos üzemű. Igen, hibrid meghajtású. Napenergiát is hasznosít és olyan technológiát, ami csak a tévében létezik. Sok technológiai újítást terveztünk bele, nagyon is hatékony jármű.

CS: Befolyásolt az, hogy Will Arnett autóreklámokhoz adja a hangját, vagy más miatt választottad őt?

Bartis: Az új Kitt szavaiban ott van a komikum. Kellett valaki, aki ezt megadja az új nézőközönségnek. Olyan hangszín kellett, amelyről elhihető, hogy egy autóba épített számítógép hangja. Sokat tanácskoztunk arról, milyen hang illene ehhez, tudván, hogy sokak autója a valóságban is beszél már. Voltak idő, amikor ha a számítógép beszélt, gépies volt. Manapság, a jelenlegi kifinomult technológiával, a hang teljesen emberi. A miénk kissé elmaradottnak is tűnhet, lehet emberibb is, ha a nézőknek úgy jobban tetszik.

CS: Arnett Ford-reklámokat is vállal?

Bartis: Úgy tudom, nem. Amennyire tudom, ilyen téren elválik egymástól a szórakoztatóipar és a reklámipar.

CS: A forgatókönyvet még a írósztrájk előtt írtátok. A sztrájk befolyással lehet az eljövendő sorozatra?

Bartis: A sztrájk most mindenkit érint. Ha a nézőknek tetszik a bevezető film és a tévétársaság elfogadja a sorozatot, várnunk kell vele a sztrájk végéig.

CS: Justin, miről beszélgettetek David Hasselhoffal? Miket kérdeztél tőle?

Bruening: Az első forgatási napon sokat kérdeztem tőle. Ideges voltam, hogy én folytatom a sorozatot és hogy esetleg ez túl nagy falat nekem. Persze leginkább arról kérdeztem, milyen volt az eredeti sorozatban dolgozni, efféléket. Sok tanácsot adott, ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy a legfontosabb szál az ember és az autó barátságának kialakulása. Ez az alapja mindennek.

CS: Ő is szappanoperával kezdte, nem?

Bruening: Igen. Úgy emlékszem, a "The Young and the Restless"-ben játszott.

CS: És a leendő feleségeiteket is a szappanoperák forgatásain ismertétek meg.

Bruening: Igen, erről el is feledkeztem.

CS: David észrevette a párhuzamokat és meg is lepődött.

Bruening: Ezt nem is tudtam. Ismerem az első feleségét, aki aztán egy Michael Knight nevű férfihoz ment feleségül. Ez már szinte ijesztő.

CS: Miből érezted, hogy ideje odahagyni a szappanoperák világát?

Bruening: Lejárt a szerződésem. Eddig a jófiút játszottam, aki egy légynek sem tudna ártani. Változást akartam. Beleuntam már ebbe.

CS: Dave, ha elfogadják a sorozatot, számíthatunk William Daniels hangjára?

Bartis: Igen, erről már tárgyaltunk. Imádjuk Will Daniels hangját, olyan lenne, mint most ismét látni Hasselhoffot. Jó lenne valamiféleképpen becsempészni az új sorozatba.

CS: Voltak egyéb próbálkozások, mint a Knight Rider 2000, amiben David Hasselhoff is játszott. Lesz ezeknek köze az új tévéfilmben, vagy figyelmen kívül hagyjátok?

Bartis: Megnéztem ezeket is. Láttam a Knight Rider 2000-t és megnéztem a Team Knight Ridert. Nem lesz ezekkel sem összeférhetetlenség. Senki sem fogja azt mondani, hogy "ez nem így volt a Knight Rider 2000-ben".

CS: Arról már beszéltél, hogy az autó környezetbarát. Az effekteket valódi autóval vettétek föl, vagy csak az utómunka során?

Bartis: Is-is. Sok jelenetet a valódi autóval vettünk föl, erről már beszéltem. Építettünk egy távirányítható autót, amiben a színészek játszottak. Az alakváltások, pajzsok az utómunka eredményei, ez minden nagy filmmel is így van. Egyensúly van közöttük. Egyfelől ott van a valódi effektek dinamizmusa, másfelől az új technika adta vagányabb dolgok is.

CS: Lesz majd szó az eredeti Kittről?

Bartis: Kittről igen, az autóról nem. Bizonyos dolgokra nem jutna idő. Ha sikerrel járunk és elkészül a sorozat, majd jobban kitérünk rá.

CS: Justin, tehernek érezted David Hasselhoff szerepét betölteni?

Bruening: Nagyon is. Az eredeti sorozat rajongójaként meg akartam őrizni a régi szellemet, de a magam módján. David sokat mesélt az arany középútról. Úgy érzem, nagy nyomás alatt vagyok és ezt a barátaim is mondták már nekem. Én viszem tovább a stafétabotot és ez egyszerre teher és dicsőség. Remélem, megállom a helyem.

CS: Emlékszel még az első autódra?

Bruening: Óh, igen. Egy lerobbant 1976-os Buick Riviera volt. Majd' szétesett az egész. Egy nagy roncs volt.

CS: Építetted át valamelyik autódat?

Bruening: Ezek az új autók összezavarnak. Nem tudom, hogyan javíthatnám föl őket. Jók úgy, ahogyan vannak. Fiatalabb koromban sok régi autót építettünk újjá a garázsunkban. Emlékszem, egyszer egy 1976-os Camaro motorját építettük be egy 1950-es kisteherbe. Na az nem volt valami jó ötlet.

CS: Egy remek jellemszínész, a Twin Peaks-es Chris Mulkey alakítja a sheriffet. Elárulsz valamit az ő szerepéről?

Bartis: Nem akarok sokat mondani erről. Chrissszel sokat dolgoztunk már régebben is, jó színész és tökéletesen illik ehhez a szerephez. Ha túl sokat mesélnék róla, kiadnám a történet elemeit. Én már írtam neki más filmet is, amiből sorozat lett, az Arrested Behaviour. Örülök, hogy itt is szerepel, mert nagyon jó színész.

CS: Felkészültetek arra, hogyan értelmezi majd a fanatikusok tábora az újragondolást az eredeti Knight Riderhez viszonyítva?

Bartis: Igyekeztünk időt szakítani a visszautalásokra. Úgy vélem, ezért lesz fontos Charles Graiman karaktere, mivel ő a kapocs a múlthoz. Beszél majd az eredeti Kitt megépítéséről, huszonöt évvel ezelőttről, utal a múltra. Időből ennyire futja. Számítunk arra, hogy górcső alá vesznek minket és nem csak a Knight Rider rajongótáborról beszélek. Láttuk, miként reagálnak az autóbolondok a Mustangra. Elképesztő volt. Hihetetlen.

CS: Mikor játszódik a film?

Bartis: A jelenben. 2008-ban.

CS: Ha elfogadják a sorozatot, a epizódokra tagolt lesz, vagy lesz egy mélyebb vezérszál, amelyből megismerjük a Knight Alapítvány és a szereplők múltját?

Bartis: Itt is egyensúlyt tartunk. Nem lesz olyan nyílt, mint a Sarah Connor Chronicles, amelyet szintén figyelemmel kísérek. Én úgy vélem, epizódszerűségre törekszünk. Megvan a heti küldetés, Mike-kal és a csapattal. És ahogyan a többi sorozat, folyamatosan fölvezetjük a háttértörténetet is. Zárt végeket szeretnénk.

CS. Most mindkettőtöknek. Volt olyan jelenet, amilyen más lett, mint amit elterveztetek?

Bruening: Igen, volt egy, amelyik más lett a vártnál. Volt egy jelenet, amit már a meghallgatásokon is millió-egyszer eljátszottunk a lányokkal. A meghallgatásokon komikus hangvételű volt, a valódi forgatáson azonban komolyabbnak sikerült. Valahogy mégis jobban illett a komolyabb hangnem, érdekesebb lett.

Bartis: Az autós jelenetek fölülmúlták minden elvárásunkat. Olyasmit csináltunk, amit még csak kevesen a filmtörténetben. Aggódtunk, hogyan sikerülnek majd az üldözéses- és kaszkadőrjelenetek. A végeredmény kellemes meglepetésként ért minket. Szeretem a jelenetet Justinnal és Deannával. Jó nézni, ahogyan az érzelmes jelenet komikumba csap át, nagyon jó jellemábrázoló jelenet mindkettejüknek. Ez is kellemes meglepetés volt nekünk.

CS: Volt olyan jelenet, amelyet csak nehezen tudtatok véghezvinni?

Bruening: Nagy kihívás volt minden zöldvásznas jelenet. És volt egy másik jelenet, amely durván jött ki. Egy verekedős jelenet kellős közepén kibicsaklott a térdem. Fájdalmas volt, nekem legalábbis.

CS: Ezt a problémát hogyan kerültétek meg?

Bruening: Leálltunk három hétre. Jóindulatúak voltak velem, adtak három hét betegszabadságot. Aztán visszamentem és befejeztük azt a jelenetet és más verekedős jeleneteket. A többi már autós jelenet volt, ott már nem volt probléma.

CS: David, milyen kihívásokba ütköztél a forgatáson?

Bartis: Nagy nehézséget jelentett, hogy Justin térde kifordult és le kellett állnunk a forgatással, aztán visszajött és be tudtuk fejezni a forgatást. Nagy munka volt, több, mint nyolcvan percnyi adásidő. Huszonhét nap, rengeteg kaszkadőrmunka, sok helyszín és utómunka áll mögöttünk. Nagy kihívás volt ez mindannyiunknak.

CS: Volt idő, amikor hátradőlhettél, hogy felkészülj a következő jelenetre?

Bruening: Amikor Kitt vezet, te csak hátradőlsz és ráhagyod a munkát. Na jó, nem (nevet). Jól mulattunk a forgatás alatt. Jól éreztük magunkat, egyfolytában viccelődtünk. Igazából nem is volt szükségünk pihenésre. Nem is akartam leállni, amíg ki nem bicsaklott a térdem, utána már csak a kórházban akartam feküdni, begyógyszerezve. Aztán az is rendbe jött.

CS: Felemlegeti majd Michael Knight az eredeti Kittet és hogy mi történt vele?

Bartis: Szóba kerül majd az eredeti Kitt. Ha jól odafigyelsz, látsz majd belőle részleteket. Az elgondolásunk az volt, hogy az eredeti Kitt technológiájának részei ott vannak az újban. Erre majd lesz alkalmunk kitérni a sorozatban. Úgy hisszük, az eredeti kitt központi egysége ott van valahol az újban, feljavítva.

CS: Titeket hallva úgy érzem, készen álltok a sorozatra. Jól gondolom-e, és David, mi a véleménye erről a stáb többi tagjának?

Bartis: Jól gondolod. Jó kis csapatot hoztunk össze. Kopogjuk le, jól megcsináltuk. Ez egy nagy élmény volt. Nagy örömünk lelt benne és mindenki csodálatosan teljesített. Minden a jó tervezésen és a szerencsén múlott. Szerencsénk volt. Reméljük, szerencsénk lesz a sorozattal.

 
 
  Knight Rider Online Hungary © 2004-2008.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.