Taki Rájder
2006. 03.19.

„Egy ember, egy autó, több, mint egy film…”

2004 februárjában a szombathelyi Bolyai János Gimnázium akkor 11.C-s osztálya úgy döntött, hogy a minden évben megrendezésre kerülő Bolyai Diáknapra valami különlegessel próbál meg előrukkolni.

"Mindenképpen egy film készítésén gondolkodtunk, csak a téma volt kérdéses.
Osztályfőnökünk Trabantja miatt nagy „Trabant-láz” tombolt nálunk, így a téma is megszületett: Készítsünk egy Knight Rider paródiafilmet a Trabant felhasználásával!
És, hogy mi legyen a címe? Nos, a „Rájder” szó szinte megkérdőjelezhetetlen volt, míg a „Taki” osztályfőnökünk becenevéből jött.

Lázas munkába kezdtünk. Először is a forgatókönyvet kellett megírnunk, amely egész gyorsan ment, így jöhetett a szereplők kiválasztása. Bár már a forgatókönyv megírásánál törekedtünk arra, hogy olyan szereplőket találjunk ki, akik megformálása egy-egy osztálytársunknak nem jelentene gondot. Így már nem volt nehéz megtalálni az alkalmas személyeket a szerepekre. Elsődleges célunk az volt, hogy az egész közösséget bevonjuk a munkába, hogy mindenki tudjon szerepelni. Ám ehhez nem lett volna elég csupán a Knight Ridert alapul venni, így jelentek meg más ismert sorozatok/filmek szereplői is, úgy, mint például Kojak, Columbo is. Az „ellaposodás” ellen is be kellett vetnünk más filmeket is, így látható a filmben Star Wars-os, Bigyófelügyelős elem is.
Miután beszereztük a kellékeket, kezdődhetett a forgatás mely több helyszínen zajlott: Szombathelyen, és a nem messze fekvő faluban: Pornóapátiban (a jó hangzás miatt J).
A forgatás körülbelül 3-4 hetet vett igénybe, ám ez a szám kissé csalóka. Tanulás mellett nem tudtunk mindig forgatni, csak 1-1 napot. Tehát körülbelül 1 hét tiszta munka volt a forgatás.
2 Trabantot használtunk, a két helyszín miatt, ám sajnos Pornóapátiban csak egy kék kombi állt rendelkezésünkre, amit valahogy meg kellett magyarázni. De megoldottuk azzal a fordulattal, hogy Bonni átalakította K.I.T.T.-et a küldetés sikeréért. J
Jöhetett a vágás, melyet nagyrészt én végeztem itthon, illetve a suliban.

Elérkezett a nagy nap, a bemutató napja! Mindenki izgult, mert megtudtuk: nem csak mi készültünk filmmel. A tét sem volt „csekély”: Oscar-szobrok másolatát nyerhették meg a győztesek. Végül a film 3 jelölést kapott:”A Legjobb Film”; „A Legjobb Operatőri Munka”; illetve a „Legjobb Főszereplő” kategóriákban, és 2 jelölést díjra is váltottunk: ”A Legjobb Film” és „A Legjobb Operatőri Munka” kategóriában. (Azonban zárójelben megjegyzendő a félreértések elkerülése végett, hogy itt inkább a lelkesedést, mintsem a profi munkát díjazták.)
A film sikerén felbuzdulva „kiadtuk” DVD-n és VHS-en is, valamint a hanganyagát CD-n és kazettán.
Mindent összevetve remek móka volt a film készítése. A filmen sajnos meglátszik, hogy amatőrök készítették, és sajnos itt-ott a sietség is meglátszik rajta. Sok olyan jelenetet is tartalmaz, mely egy kívülállónak lehet, hogy nem mondd semmit, de a sulihoz valamilyen szinten kötődő „majd’ leesik a székről a nevetéstől”.
A filmnek készítjük a weboldalát is, ahonnan majd letölthető a film is, de ha valakit érdekel, írjon egy e-mailt nekem, és eljuttatok neki egy példányt!

Bár azóta elballagtunk, de további céljaink közé tartozik, hogy elkészítsük a második részt is, melyre több időt fektetünk, hogy „profibb” munka kerülhessen ki a kezünk alól.


Rendezte: Starcsevics Balázs
Főszereplők: Májkül Nályt – Starcsevics Balázs
K.I.T.T. hangja – Takács Udvari Csongor
Főgonosz – Fenyvesi Ádám
Devon Májsz – Mándli Gábor
Boni – Horváth Enikő


Elérhetőségünk:
stari@chello.hu

 
  Knight Rider Online Hungary © 2004-2006.
A honlap megtekintéséhez 800x600-as képernyő felbontás ajánlott!
Knight Rider, K.I.T.T. and all related material is a copyright of Universal Studios Inc.